Sklep z komiksami Rar

• DYSKUSJA

zousz (22.08.2010, 01:17)

zousz (22.08.2010, 01:20)

Pamięta ktoś sklep z komiksami Rar, który znajdował się w jednym z budynków przy ul. Grzegórzeckiej w Krakowie, zaraz za L.O. nr 8? Teraz, zdaje się jest tam hurtownia paierosów.
Tak czy siak Rar powstał gdzieś koło 1997 roku (pamiętam, że istaniał jak chodziłem do podstawówki). Istniał do początku XXI wieku (jak to dumnie brzmi) - zamknięto go koło 2003 roku.
Dla młodego komiksiarza jakim byłem, była to prawdziwa mekka - nie dość że dostępna była tam większość komiksów z polskiego rynku, przede wszystkim oczy cieszyła cała masa zachodnich wydawnictw. Te wszytskie kolorowe albumy zza wielkiej wody... (oczywiście wszystko to za... odpowiednią cenę).
Szefem sklepu był taki charakterystyczny rudy, brodaty pan. Nie jestem w stanie sobię przypomnieć nazwiska, ale to niemal celebryta - prowadził (lub prowadzi) program o popkulturze na jednym z kanałów reżimowej telewizji, pojawiał się w programach z serii "66" i "33" w TVN Style. Ba, wygrał nawet 32 tys złotych w Milionerach. Prowadził też przez jakiś czas dział z komiksami w nieistniejącej już księgani Zielona Sowa w Pasażu 13.
Rar, wraz ze sklepem z komiksami w podziemiach dawnego Mag Magic na Floriańskiej i sklepem na Sławkowskiej tworzył lokalny komiksowy koloryt Krakowa drugiej połowy lat 90- tych i wczesnych 2000 - nych.
Brak mi tych sklepów...
Bez nich to nie to samo...

blue_viper (22.07.2011, 01:32)

pamietam ten sklep teraz jest cos podobnego zaznaczam podobnego na ul grodzkiej zaraz od strony wejscia z rynku po lewej